Mąka z wysuszonego i odtłuszczonego kokosa - opcja dla mąki z zawartością glutenu, od dziś posłuży nam jako jej bezglutenowa wersja w wypiekach

Gluten to białko które jest zawarte w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Dzięki zawartości glutenu w ziarnach zbóż, zboża uprawiane w Polsce są idealne do pieczenia chleba. Im więcej tego białka w w owocach zboża, tym doskonalszy chleb. Gluten odgrywa ważną rolę ze względu na swoją elastyczność, która zapewnia, że ciasto będzie miało zwarto konsystencję.


Pieczywo
Napisał: www.sxc.hu
Na podstawie: www.sxc.hu
Pieczywo bezglutenowe jest zwykle ciężkie i zbite. Chociaż dzięki glutenowi wypieki są fantastyczne, nie wszyscy ludzie go trawią. Niektórzy zwyczajnie nie tolerują tego białka. U takich osób zakłóca ono właściwe działanie przewodu trawiennego. Choroba ta nazywa się celiakią.

Schorzenie to prowadzi do niewłaściwego wchłaniania wielu ważnych składników odżywczych i w efekcie spadkiem wagi oraz niedostateczną ilością witamin i minerałów w organizmie, co w następstwie może być przyczyną różnych problemów ze zdrowiem. Jedynym stosowanym, skutecznym sposobem leczenia, jest całkowite wykluczenie glutenu z jadłospisu do końca życia a to jest związane z wieloma wyrzeczeniami. Spora liczba komercyjnie wyprodukowanych artykułów bezglutenowych
Rawfoods - żywność najlepszej jakości
Napisał: RAWFOODS Polska
Na podstawie: http://rawfoods.pl/
, ma w swoim składzie mąkę sojową. Jednak w ostatnim czasie zeszła na dalszy plan, a ludzie zaczęli szukać innych, bezglutenowych substytutów. Na popularności zyskały mąki orzechowe, jak chociażby migdałowa, są one mimo wszystko dość kosztowne i mało osób może sobie pozwolić na regularne ich wykorzystanie. Mamy również inne mąki, takie jak z ziemniaków, ryżowa, czy mąka z ciecierzycy. Idealną opcją dla mąki pszennej, są mąki mielone na zimno.


Stosując je, można stworzyć bardzo dobre pieczywo. Drzewa kokosowe na Filipinach nazywane są - drzewami życia, mieszkańcy wysp Pacyfiku o owocu palmy kokosowej mówią, że jest - środkiem leczniczym na wszelkie niedomagania. Wiórki kokosowe posiadają wiele witamin i minerałów, a także tłuszcze roślinne o sporym zakresie oddziaływania. Mąka kokosowa sklep Rawfoods - mąka kokosowa jest produkowana z drobno zmielonego, suchego i pozbawionego tłuszczu owocu palmy kokosowej. Ma o wiele więcej błonnika niż jakakolwiek inna mąka. Ponadto, że mąka kokosowa posiada dużo więcej włókna pokarmowego od innych mąk, jest smaczniejsza od otrębów z pszenicy, mąki sojowej czy każdej innej mąki o wysokiej zawartości błonnika.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2015-04-17 15:14:09
Tagi: pieczywo, wypieki, mąka

Co znajdziesz na tej stronie?

Tutaj dowiesz się jak przyczynić się do poprawy stanu naszego środowiska i jak zarazić swoim podejściem innych. Przeczytasz o roślinach, które sa pod ochroną, pobuszujesz też w świecie zwierząt. Przekażemy Ci sporo praktyczych rad, ale będziesz także na bieżąco z aktualnymi wydarzeniami. Warto wiedzieć nieco więcej o mechanizmach wpływających na nasze otoczenie...by żyło nam się lepiej!

Najchętniej czytane

Artykuły według kategorii

Archiwum wpisów

Polecane wideo