Według mądrości głoszonej przez Hipokratesa, właściwe jedzenie to podstawa zdrowia

Przyroda sama w sobie dostarcza nam zdrowe i witalne pokarmy. Dzięki temu, natura pozwala walczyć dolegliwościami i równocześnie zapewnia dobry stan zdrowia. Głównym czynnikiem dolegliwości są nasze przyzwyczajenia żywieniowe i tryb życia. Modyfikowana żywność jest niewątpliwie zasadniczą przyczyną złego stanu zdrowia.

Olej lniany
Na podstawie: ekoj.pl
Taka żywność nie daje nam energii zużywanej do samoregeneracji organizmu, która wcześniej była przekazywana wraz z naturalnym jedzeniem. W dobie zwiększonego zapotrzebowania na jedzenie ekologiczne, w kategorii tłuszczów wyróżniamy oleje otrzymywane metodą na zimno, których spożywanie doprowadza do powstrzymania lub ograniczenia rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak - otyłość, choroby układu krążenia, miażdżyca.

Spośród olejów pozyskiwanych na zimno można wyróżnić oleje wytwarzane z nasion, owoców i z pestek - olej z nasion lnu (najlepsze spożywcze oleje), olej z nasion wiesiołka, olej z nasion ogórecznika lekarskiego, olej z pestek dyni oraz olej z owoców oliwki, olej z owoców rokitnika jak też olej z orzechów czy olej z kiełków pszenicy. Zróżnicowanie olejów z pierwszego tłoczenia jest tak samo ważne w naszej diecie, jak świeże warzywa i owoce. Lata, kiedy oleje stosowaliśmy jedynie jako swego rodzaju przyrząd do sporządzania potraw, muszą odejść w przeszłość. Do zdrowego funkcjonowania, organizm wymaga nawet więcej jednostek energetycznych wywodzących się ze zdrowych tłuszczów, aniżeli z białek. Dlatego w zdrowych posiłkach, zaleca się spożywać dwa razy więcej gatunków zdrowych tłuszczów aniżeli białka.


Substancje znajdujące się w oleju z nasion dyni - balsam do ciała - kojący, decydują o jego zdrowotnych cechach. Olej z pestek dyni, tłoczony jet na zimno. Posiada ciemnozielono-brązowy kolor, orzechowy smak i orzechowy zapach. Tłuszcze, które znajdują się w ziarnach dyni, zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych, niezbędnych dla naszego organizmu.

Olej lniany otrzymywany z pierwszego tłoczenia jest olejem roślinnym o żółtawym kolorze i intensywnym, cierpkim aromacie. Posiada doskonałą proporcję zdrowych, nienasyconych kwasów omega-3 i omega-6. Kwasy te klasyfikowane są do grupy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych - czytaj
nawet pomocna strona, warto zajrzeć
znacznie więcej znajdziesz na www
oryginalna strona. Są to substancje, których organizm człowieka potrzebuje, a nie jest w stanie sam ich wyprodukować. Warto wspomnieć, iż kwasy omega-3 stanowią aż 15 % budulca tkanki mózgowej.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2015-05-06 09:43:31
Tagi: warzywa, tłuszcze, Omega-3, naturalne, protein

Co znajdziesz na tej stronie?

Tutaj dowiesz się jak przyczynić się do poprawy stanu naszego środowiska i jak zarazić swoim podejściem innych. Przeczytasz o roślinach, które sa pod ochroną, pobuszujesz też w świecie zwierząt. Przekażemy Ci sporo praktyczych rad, ale będziesz także na bieżąco z aktualnymi wydarzeniami. Warto wiedzieć nieco więcej o mechanizmach wpływających na nasze otoczenie...by żyło nam się lepiej!

Najchętniej czytane

Artykuły według kategorii

Archiwum wpisów

Polecane wideo