Olej stworzony z kokosa, olej lniany

Len sławny jest ze swoich zalet już od czasów zamierzchłych. Współcześnie olej z nasion lnu tłoczony na zimno, stosowany jest do celów zdrowotnych, kosmetycznych, kucharskich. Jednakże tłoczony na gorąco, posiada zastosowanie fachowe do wytwórczości farb, lakierów, pigmentów, kitu i kalafonii artystycznych.


Olej kokosowy
Napisał: Phu Thlnh Co
Na podstawie: https://www.flickr.com
Zawarte w nasionach lnu składniki posiadają oddziaływanie ochraniające otoczkę śluzową układu pokarmowego. Wyciskany na zimno z siemienia lnianego olej lniany niesie nadzwyczaj wiele kwasów omega-3. Badania naukowe wskazują, że dobra ilość w diecie omega 3 może być lekiem, również działać zapobiegawczo na sporo schorzeń połączonych z pracą mózgu, takich jak przygnębienia, lub dolegliwości maniakalno-depresyjne, także choroba Alzheimera.

Jeżeli jemy olej lniany, swobodnie otrzymamy właściwe stosunki omega 3. A jeżeli dodatkowo skonsumujemy porcję ryb parę razy w tygodniu, powinniśmy być spokojniejsi o nasze zdrowie. Żeby olej nie zaprzepaścił swoich cennych cech, musi być prawidłowo wyprodukowany i przechowywany (więcej informacji). Musi być przechowywany w ciemnych butelkach, bo pod działaniem światła zaczyna się starzeć i utleniać.
Olej lniany powinien posiadać ciekłą konsystencję i być idealnie klarowna. absorbuje inne zapachy, w związku z tym należy opakowania szczelnie zamykać. Oleje (Zdrowystragan - sklep z eko-żywnością) powinno się składować w temperaturze nie większej niż 15o C, lecz optymalne warunki zapewni im temperatura + 4 do +8o C. Oleju lnianego nie powinno się wykorzystywać do obróbki kucharskiej, jedynie konsumować na zimno, jako dodatek do potraw.


Doskonały olej kokosowy odnalazł użycie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce, dzięki swoim właściwościom leczniczym i pielęgnacyjnym. Jest najlepszym lekarstwem na odchudzanie. Umożliwia bowiem pozbyć się nadwagi gdyż nie odkłada się w postaci zbędnego tłuszczu, lecz jest użytkowany do tworzenia werwy i wypalania kalorii.
Najzdrowszym olejem kokosowym jest ten wyciskany na zimno. W temperaturze do 26 stopni C olej kokosowy (olej kokosowy - oferta) zatrzymuje postać stałą, jest białej barwy, ma zauważalny i ogromnie przyjemny koksowy zapach. W większej temperaturze staje się płynny. Trzeba wystrzegać się oleju kokosowego rafinowanego.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2015-05-19 14:46:30
Tagi: olej, olej lniany, olej kokosowy

Co znajdziesz na tej stronie?

Tutaj dowiesz się jak przyczynić się do poprawy stanu naszego środowiska i jak zarazić swoim podejściem innych. Przeczytasz o roślinach, które sa pod ochroną, pobuszujesz też w świecie zwierząt. Przekażemy Ci sporo praktyczych rad, ale będziesz także na bieżąco z aktualnymi wydarzeniami. Warto wiedzieć nieco więcej o mechanizmach wpływających na nasze otoczenie...by żyło nam się lepiej!

Najchętniej czytane

Artykuły według kategorii

Archiwum wpisów

Polecane wideo