Sezon jesienny na talerzu – przepisy i wskazówki kulinarne z wykorzystaniem jarzyn i owoców sezonowych

Okres jesieni to szczególny czas w kuchni dla wszystkich uwielbiających przyprawy korzenne i zapach lasu. Wczesną jesienią najczęściej suszymy śliwki, warzywa i grzybki, robimy przetwory i wina, a naszych posiłkach jeszcze królują owoce i jarzyny sezonowe (kabaczek, cukinia). Pieczemy doskonałe jabłeczniki, orzechowce czy tarty z gruszką i cynamonem na kruchym spodzie.
Zdrowa potrawa na talerzu
Napisał: Carmen Rodriguez
Na podstawie: http://www.flickr.com
Potem, im bliżej do zimy, tym częściej wyciągamy przetwory z naszej spiżarni, jemy gorące dania, które zyskują po wielokrotnym odgrzewaniu oraz... grzane wino.

Jesienne temperatury są motywacją do jedzenia ciepłych dań – szybka sałatka z gotowego miksu sałat i kilku warzyw nie rozgrzeje w taki sposób jak gorąca zupa czy potrawka. Jeśli możemy sobie na to pozwolić, jesienią doprawmy nasze posiłki nieco wyrazistszymi przyprawami (ostra papryka, pieprz syczuański, cząber). Używajmy świeżych produktów – na mrożone przyjdzie jeszcze czas. Dania zapiekane zyskają doskonały aromat, kiedy zamiast wędliny damy szynkę parmeńską lub inną, mocno wędzoną wędlinę (tutaj znajdziesz przepisy na dania zapiekane). Tartą mozzarellę najlepiej dodać około dziesięć minut przed wyjęciem z piekarnika.



Serów twardych typu parmezan nie podgrzewamy – posypujemy nim potrawę zaraz przed serwowaniem albo (oceń) traktujemy jako dodatek i wtedy podajemy jako szerokie wstążki (jeśli nie używamy specjalnego noża do twardych serów, użyjmy obieraka do jarzyn). Dania zapiekane możemy porcjować i zamrozić albo wziąć do pracy na lunch. Jesień to zdecydowanie pora na patisony i inne warzywa z tej rodziny. Gdy chcemy kupić dobrą dynię, sugerujmy się jej rozmiarem i barwą skórki. Im bardziej pomarańczowa, tym mocniejszy i smaczniejszy powinien być jej miąższ. Z dynią bardzo dobrze komponuje się marchew i pieczona papryka.

Zapiekanka
Napisał: Fotolia
Na podstawie: Fotolia
Z tego zestawu można ugotować zupę, przygotować zapiekankę, a także dania z patelni (np.: http://www.smaczny.pl/przepisy,dania_z_patelni). Po wydrążeniu środka dyni można przygotować też babeczki wytrawne lub na słodko, a pestki oczyścić i wysuszyć w piekarniku – będą świetne jako dodatek do pieczywa domowej roboty, pasztetów warzywnych albo (sprawdź naszą propozycję) do chrupania jak słonecznik. Na szybszy obiad lub kolację sprawdzą się dania z patelni. Koniecznie przyrządzone na maśle klarowanym z odrobiną ziół z doniczki i warzyw wzmacniających odporność - cebuli i czosnku.

Gdy najdzie nas chęć na coś słodkiego, zróbmy naleśniki na oleju kokosowym i podajmy je z syropem klonowym albo w wersji z pieczonym jabłkiem, miodem i cynamonem. Wydrążone jabłka nadziewane orzechami i miodem, zapieczone w piecu to też pyszny pomysł na deser.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2015-10-30 16:38:31
Tagi: potrawy, dania, zapiekanka, obiad

Co znajdziesz na tej stronie?

Tutaj dowiesz się jak przyczynić się do poprawy stanu naszego środowiska i jak zarazić swoim podejściem innych. Przeczytasz o roślinach, które sa pod ochroną, pobuszujesz też w świecie zwierząt. Przekażemy Ci sporo praktyczych rad, ale będziesz także na bieżąco z aktualnymi wydarzeniami. Warto wiedzieć nieco więcej o mechanizmach wpływających na nasze otoczenie...by żyło nam się lepiej!

Najchętniej czytane

Artykuły według kategorii

Archiwum wpisów

Polecane wideo