Jaki garnek do powideł oraz konfitur kupić?

Gdy w sadach i ogrodach wyrośnie wiele owoców można mieć kłopot, co z nimi robić. Najlepszym wyjściem będzie przyrządzenie powideł oraz różnego typu przetworów. Dzięki temu można delektować się smakiem owoców o każdej porze roku.


Lata temu nasze babcie przyrządzały śliwkowe powidła w odpowiednich naczyniach.



Niezbędny niemal był miedziany garnek do powideł, który dawał pewność, że przetwory nie zepsują się. Procedura tworzenia powideł trwała kilka dni. Owoce smażyło się na małym ogniu (nie dodawano cukru), a czasem wypiekano je w piecu. Na początek jednak trzeba było śliwki umyć oraz pozbawić pestek. By powidła były dobre i mogły przetrwać w piwnicy, niezbędne było użycie żeliwnego garnka. Powidła pieczono przez 2-3 godziny, zostawiano do wystygnięcia i powtarzano proces.


dziecko
Napisał: Travis Swan
Na podstawie: http://www.flickr.com
Jak obecnie można sobie poradzić, jeżeli nie mamy takiego miedzianego naczynia? Tak naprawdę nie ma w tym nic kłopotliwego.

Nie wahaj się - aktualny tekst (http://www.disnemar.pl/pl-pl/poznaj-disnemar/czy-jest-odpowiedni-dla-dzieci) już jest na naszej podstronie. Wejdź w podany link i wtedy wyszukasz ogrom dopełniających wiadomości na temat tego ciekawego materiału.

Powidła mogą wyjść pyszne nawet wtedy, kiedy nie posiadamy tego typu udogodnień, jak miedziany garnek do powideł. Dobrze sprawdzi się także większy garnek emaliowany. Nie dopuści do przypalania się śliwek i zniszczenia naczynia. Idealnie przydaje się zarówno do zapiekania, jak i gotowania na gazie. Nie ma przeszkód by wybrać garnek ze stali – stalowe emaliowane albo też nierdzewne, które ma grube dno. Należy nie zapominać, by uważnie badać dno – często sklepy oferują jedynie modele z cienkim spodem, które nie nadają się do wyrabiania powideł. Mimo wszystko, nie jest to taki wielki koszt – dziś taki garnek można kupić za nieco ponad 100 zł. Więcej o tym: pomocne naklejki na słoiki.


Kiedy powidła będą już zrobione, nie zapominaj o ich właściwym oznaczeniu. Pożyteczne będą naklejki na słoiki, pokazujące, co w danym słoiku jest. Pomoże to łatwo sięgać po przetwory, na które mamy ochotę.


Tego typu naklejki na słoiki można zrobić samemu, na przykład z wzorzystych kartek albo kupić gotowe, jakie wystarczy oznaczyć i nakleić na słoik.

Powidła, dżemy oraz marmolady to doskonały sposób na zatrzymanie smaków lata na dłużej. Choć ich wykonanie zajmuje dużo czasu, samodzielnie wykonane przetwory są smaczniejsze niż te kupione.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2019-03-14 17:50:37
Tagi: smak, problem, sposób

Co znajdziesz na tej stronie?

Tutaj dowiesz się jak przyczynić się do poprawy stanu naszego środowiska i jak zarazić swoim podejściem innych. Przeczytasz o roślinach, które sa pod ochroną, pobuszujesz też w świecie zwierząt. Przekażemy Ci sporo praktyczych rad, ale będziesz także na bieżąco z aktualnymi wydarzeniami. Warto wiedzieć nieco więcej o mechanizmach wpływających na nasze otoczenie...by żyło nam się lepiej!

Najchętniej czytane

Artykuły według kategorii

Archiwum wpisów

Polecane wideo